Ademwijzertraining – Veelgestelde vragen

KLIK OP EEN VRAAG OM HET ANTWOORD TE LEZEN

Is koudetraining goed tegen stress? Dat is maar de vraag.

Mijn Controle Pauze (CP) daalt sterk, is dat erg?

Een dalende CP is een signaal en kan de volgende oorzaken hebben:
– je oefent minder dan 3 keer en er is de nodige stress (werk, psychisch,in je lichaam)
– je oefent voldoende maar je hebt behoorlijke stress
– je oefent voldoende maar je lichaam is hard aan het werk (een virus? reinigingsreactie?)
– je oefent weliswaar, maar je ademhaling wordt tijdens de oefening niet rustiger (anker je voldoende en doe je de muisademhaling?)

Moet je met de buik ademen?

Nee, je moet niet bewust met de buik ademen, want de buikademhaling ontstaat vanzelf als je Controle Pauze boven de 30 à 35 seconden is. Je borst doet onder de 30 seconden mee om het (te) grote aantal liters te helpen ventileren waarop het ademhaling centrum staat afgesteld. Door de training wordt dit aantal liters bijgesteld naar een gezonde 6 of minder en dan zie je in rust dat er alleen een buikademhaling is.

Is zuchten en gapen verkeerd?

Als je veel moet gapen of zuchten is dat meestal een teken van chronisch hyperventileren.  Je gaat dat vanzelf minder doen als je ademvolume kleiner wordt. Waarom dit zo is kan ik niet 123 uitleggen, maar als je meer wil weten over hoe hert precies zit met ademhaling en stress kun je ons boek Ademhaling als Medicijn lezen (klik hier voor meer info en bestellen). Het is wel handig om na een gaap of zucht een 5-secondenbreak te doen (even zo’n 5 seconden te stoppen met ademen). Als je Controle Pauze erg laag is (zo beneden 15) dan is 3 á 4 seconden ook al genoeg.

Welke stijging van de Controle Pauze (CP) mag ik verwachten?

Een CP kan 1, 2, 3, 4 of soms zelfs 5 seconden per week stijgen. Dat hangt van veel factoren af (aantal malen oefenen, medicijngebruik, persoonlijke omstandigheden, etc.). Ook kan de CP weleens blijven steken of zelfs dalen. Als dit gebeurt na een snelle stijging, dan kan het zijn omdat er reinigingsreacties optreden. Stille ontstekingen kunnen een ook een oorzaak zijn van een haperende CP (zoals verborgen problemen door dode wortels in het gebit of problemen met voeding).

Ik krijg het soms benauwd tijdens de oefening, doe ik het dan niet goed?

Tijdens een oefening kun je niet meer gaan hyperventileren, dus het is niet de benauwdheid die hoort bij acute hyperventilatie. Wel kan het zijn dat je de muisademhaling wat overdrijft en je lichaam de daardoor hoog opgebouwde koolzuur nog niet tolereert. Het wil die koolzuur wegademen en dat voelt als een druk, of benauwdheid. Soms voel je dit ook als een spanning of kramp in de buik (middenrif).
Ontspan vooral je gezicht, buik en borst tijdens het oefenen en wees tevreden met de al meer rustige ademhaling, overdrijf niet het kleiner maken van de inademing maar oefen de ontspanning tijdens en na de uitademing.

Is één of twee keer oefenen per dag voldoende?

Eén tot twee keer oefenen houdt het ademvolume in stand en kan verergering voorkomen. Om het ademvolume (te meten aan de CP) te verlagen (en de CP te verhogen) moet je drie tot zes keer oefenen. Uiteraard zal je naast de oefeningen de andere aanwijzingen die je tijdens de training geleerd hebt moeten toepassen om ook minder stress te ervaren. Aanhoudende stress en een ontregelde ademhaling horen bij elkaar, evenals regelmatige ontspanning en een gezonde ademhaling.

Ik krijg meer slijm, is dat normaal?

Het komt vaker voor dat er in de eerste weken wat (meer) slijmvorming optreedt. Dat hoort kennelijk bij het herstelproces. Je kunt natuurlijk ook gewoon een virus hebben opgelopen.

Het ademhalen door mijn neus tijdens het hardlopen gaat nu nog erg zwaar. Ik moest ook heel vaak mijn neus snuiten. Adem ik dan niet goed? Wordt dit vanzelf minder?

Nee hoor, je ademt vast niet verkeerd (als je je tenminste je mond dicht houdt!) Als je Controle Pauze ooit richting 30 of meer is zal je langer of intenser kunnen hardlopen (door de neus ademend) voordat je de neiging krijgt door je mond te gaan ademen (ga dan langzamer bewegen!). Het komt voor dat de neus meer slijm produceert. Dit is vaak na enkele weken/maanden een stuk minder.

Wanneer is mijn hooikoorts over?

Als je de training vlak voor of tijdens het hooikoorts seizoen doet, zul je even geduld moeten hebben tot het volgende seizoen. Toch zijn de symptomen vaak al minder door het verminderde ademvolume (en dus minder pollen e.d. inademen).

Waarom is alcohol niet goed voor de ademhaling?

Alcohol verzwaard de ademhaling minstens 12 uur. Omdat je meestal later op de dag de alcohol inneemt heb je er in de nacht ook last van. Dan is je ademvolume van nature al groter, dus wordt het extra zwaar in de nacht. Een veel groter koolzuurverlies dus en jammer van de moeite die je overdag doet om de ademhaling rustiger te maken. Bovendien kan na enkele dagen alcoholgebruik je ademvolume naar boven bijgesteld worden (koolzuurtolerantie lager). Dat moet je niet willen.

Moet ik met roken stoppen?

Is roken slecht voor je ademhaling? Ja. Roken vergroot het ademvolume. Het is behoorlijk stressen voor je lichaam om zoveel gifstoffen te verwerken te krijgen. Het zijn er vele honderden die je via je longen in je bloedbaan brengt.
Moet ik ermee stoppen? Er zit uiteindelijk niets anders op. Maar kies een manier die niet meteen heel veel stress oplevert. Bij de ene persoon is dat minderen, bijvoorbeeld elke dag/paar dagen een sigaret per dag minder. Ikzelf kon het alleen door meteen helemaal te stoppen.

Weet je trouwens waarom de sigaret zoveel stress oplevert en je ademhaling verzwaart? Laten we eens kijken wat er zoal in zit dat absoluut niet in je lichaam thuishoort:

aceton – je kunt er verf mee afbijten
arsenicum – dodelijk gifstof
benzeen – verboden in de industrie vanwege kankerverwekkende werking
butaan – je vindt het als brandstof in aanstekers
cadmium – dit vind je in oplaadbare batterijen
cyanide – gebruikt in rattengif
koolmonoxide – gebruikt zuurstof uit je bloed waardoor je sneller moe wordt en je conditie verslechterd
nicotine – in 10 seconden in je hersens, versneld hartslag, verhoogd bloeddruk heteen bloedvaten vernauwd en beschadigd. Het is verslavend.
teer – verooraakt de rokershoest, maakt de trilhaartjes plakkerig waardoor ze het vuil niet meer goed uit de longen krijgen
tolueen – om plastic te verzachten

Als ik ziek ben, moet ik dan doorgaan met oefenen?

Dat ligt eraan. Je ademhaling verzwaart door het ziek zijn en dus haal je doorgaans wat minder goed resultaat door het oefenen. Het kan je dan zeker wel helpen om de ademhaling op orde te houden (koolzuurdaling tegen te gaan). Maar het oefenen moet natuurlijk niet nog meer stress opleveren, dan kun je het beter laten !

Welke tape moet ik gebruiken?

Xtrata tape wordt in ziekenhuizen gebruikt als een zachtaardig papieren tape waar vaak ook mensen met een gevoelige huid tegenkunnen. Het is wisselend verkrijgbaar. Er zijn ook andere merken papieren tape zoals Leukopor. Iedereen heeft zo zijn/haar voorkeur.

Neem de tijd voor je gezondheid!

error: Content is protected !!