Ademwijzertraining – Weekvideo

WEEKVIDEO & WEEKTHEMA

Het is interessant om de komende weken een bepaald segment van je systeem (om het zo maar eens te zeggen) aandacht geeft. Niet om in 2 week meteen je hele voedingspatroon om te gooien (week 2 heeft voeding als thema), maar om op ideeën te komen over wat je graag wil veranderen of ontdekken over jouw lichaam in relatie tot dat thema. Kleine stapjes lukken vaak beter en zijn makkelijker voor je lichaam om zich aan te passen. Maar goed, iedereen heeft zo zijn/haar eigen favoriete wijze van veranderen.

Week 1: Video & Thema week 1

Thema 1e week: ademhaling

Ons lichaam ademt vanzelf, dus we hoeven er echt niet steeds op te letten. Toch is het handig terloops te letten op de volgende twee punten: door de neus in en uit blijven ademen, met name tijdens inspanning (verlaag desnoods het tempo). De ademhaling rustig maken na inspanning (ademvolume correctie, zie placemat).

Week 2: Video & thema week 2

Thema 2e week: voeding

Voeding is een individuele zaak. Drink je voldoende (en niet teveel)? Eet je voldoende goede vetten. Kun je gluten verdragen? Gebruik je onbewerkte voeding? Kook je het eten of stoom je het? Onderzoek je voedingspatroon door eens kleine wijzigingen aan te brengen. Zet daarmee kleine stapjes in de voor jou goede richting.
Aandachtspunt voor deze week: rustig eten, dus eet je mond rustig leeg voor je de volgende hap neemt.

Week 3: Video & thema week 3

Thema 3e week: doorbreken van stress

De sleutel om een eenmaal gezond ademvolume (rond de 6 liter per minuut, zie voor het corresponderende CP tabel in deze map) rustig te houden is stressbestendigheid, oftewel je rustig gedragen en inspannende activiteiten af te wisselen met ontspanning.
Aandachtspunt deze week: regelmatig terug naar lichaam (zoals tijdens het ankeren), bijvoorbeeld tijdens het openen van een deur, voor en na voeren telefoongesprek, autorijden, etc.

Week 4: Video & thema week 4

Thema 4e week: gezonde beweging

Voldoende bewegen zonder het lichaam te overbelasten is heel belangrijk voor je lichaam (als je maar door je neus in en uit blijft ademen en je tempo bijstelt als dat niet meer zo goed gaat!).

Aandachtspunten van deze week: wandelpauze voor lunch, even opstaan elk uur bij computerwerk (installeer RSI-software zoals Workrave of Time-Out), verbeter zelf je ARBO-omstandigheden (sta-plek voor je laptop?), doe een (avond)wandeling voor de laatste oefening

Week 5: Video & thema week 5

Thema 5e week: ontspannen

Het doorbreken van stress is essentieel om de ademhaling gezond te houden. Doorbreek lang zitten met beweging en doorbreek aanhoudende beweging met eens rustig zitten.

Aandachtspunt deze week: plan de komende maanden ontspanning in je agenda. Ontspan je regelmatig zonder stress en zoek niet de adrenaline op!

Week 6: Video & thema week 6

Thema 6e week: sociale contacten

Contact met je omgeving is belangrijk, maar voor iedereen weer anders. Kijk eens kritisch naar hoeveel energie je geeft/krijgt in het contact met anderen. Ben je gestresst? Ontspannen?

Aandachtspunten deze week: geniet ik van sociale contacten (voel ik moeten? heb ik stress?), hoe zit het met mijn energie? let ik op mijn grenzen (en die van de ander?)

Week 7: Thema vanaf zevende week

Thema vanaf week 7: verdere automatisering gezonde ademhaling en mentale en fysieke ontspanning

Vanaf de zevende week is de oefening in het algemeen al zo geautomatiseerd dat je er op kunt vertrouwen dat als je gaat zitten voor een oefening, je lichaam weet wat het moet doen om naar een rustige ademhaling te gaan en diep te ontspannen. Je stuurt misschien nog hier en daar zoals je kaak ontspannen bijvoorbeeld (eraan denken is soms al genoeg), muisademhaling checken of even de voeten of een ander lichaamsdeel opmerken.
Neem nu en dan pauze, als is het maar een paar seconden…

Wat er in elk cel van je lichaam gebeurt is ongelofelijk. Kijk maar eens naar een celanimatie van de Harvard Univeristy. Realiseer je dat door de Ademwijzer training je cellen meer zuurstof zijn gaan opnemen. Dit kan, afhankelijk van hoe je bent gestart, oplopen tot wel 40% meer zuurstofopname in de cellen!
<iframe width=”1280″ height=”720″ src=”https://www.youtube.com/embed/FzcTgrxMzZk” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Neem de tijd voor je gezondheid!

error: Content is protected !!