Beter ontspannen door Magnesium

Een filmpje op YouTube maakte mij bewust van de werking van magnesium. Magnesium heeft namelijk een heel belangrijke functie in het lichaam, het is bijna net zo belangrijk als zuurstof en water! Bekijk het filmpje op: https://www.youtube.com/watch?v=5guQwhRhV60

Strekking van het filmpje: In de cellen in ons lichaam zit magnesium opgeslagen. Rondom de cel zit calcium. Wanneer de cel getriggerd wordt door actie, bijvoorbeeld wanneer je een spier aanspant, dringt calcium via kleine poortjes de cel binnen. Hierdoor spant de spier aan. Om de spier weer te ontspannen ‘duwt’ de magnesium de calcium uit de cel. En dat is een continu proces, een soort ademhalen van de cel door de werking van magnesium en calcium.

Wat gebeurt er nu wanneer het magnesiumgehalte in de cel te laag is? Dan is er een gebrek aan capaciteit om alle calcium uit de cel te duwen. Er blijft dan calcium achter in de cel en dit zorgt ervoor dat de cel in rust toch niet volledig ontspant. Er ontstaat zo een ‘onrustige cel’. Deze onrust in de cel vertaalt zich bijvoorbeeld in een te hoge spierspanning, geïrriteerdheid, slaapproblemen, hoofdpijn en op termijn kan het leiden tot serieuze gezondheidsklachten.

Magnesium helpt de spieren dus te ontspannen. En dan hebben we het niet alleen over de bewegingsspieren maar ook over een ontspannende werking op het hart (wat één grote spier is) en het glad spierweefsel rondom de organen zoals de maag, darmen, blaas en luchtwegen. En omdat een te hoge spierspanning doorwerkt op het zenuwstelsel, wordt het zenuwstelsel ook rustiger door een goede magnesiumbalans. Je kunt je dus voorstellen wat een tekort aan Magnesium doet met je bloedsomloop, je vertering, de helderheid in je hoofd, je humeur en niet te vergeten met je slaap.

 

Het gebruik van magnesium:
Magnesium neemt het beste op via de huid. Daarvoor is magnesiumolie uitermate geschikt. Dagelijks de onderrug, buik, onder de voeten en andere plekken die voor je gevoel gespannen zijn (benen, armen, nek, schouders) insmeren met magnesiumolie zorgt ervoor dat het magnesiumgehalte in de cellen weer op pijl komt en blijft. Na het insmeren wel even je handen wassen want het is niet fijn als het in je ogen komt. Je kunt eventueel ook nog 2x per week een kwartier een magnesium-voetenbadje gebruiken (lauwwarm water met magnesiumvlokken). Heerlijk ontspannend na een dag hard werken!

Je kunt eigenlijk niet snel te veel magnesium binnenkrijgen omdat het een mineraal is dat constant aangevuld moet worden. Het lichaam heeft het voortdurend nodig maar kan het maar voor korte duur opslaan. Je gebruikt de magnesium die je lichaam binnenkomt binnen 24 tot 36 uur en een eventueel overschot scheid je weer uit. Je genetische aanleg speelt een rol in hoeveel je lichaam aan magnesium verbruikt. En heb je stress, sport je veel en/of intensief, gebruik je medicijnen of heb je gezondheidsklachten, dan heeft je lichaam meer magnesium nodig.

Natuurlijk nemen we magnesium op uit het voedsel dat we eten maar daarin moeten we uitgaan van een chronisch tekort. Dit heeft ermee te maken dat de aarde waarin onze gewassen groeien tegenwoordig grotendeels uitgeput is en er daardoor weinig vitamines en mineralen, waaronder magnesium, meer in de bodem zitten.

 

Welke magnesium kun je het beste gebruiken?

Gebruik een zuivere vorm van magnesiumolie. Bijvoorbeeld van het merk Zechsal. Zechsal is te koop bij natuurvoedingswinkels zoals de Ekoplaza of gespecialiseerde drogisterijen, bijvoorbeeld de Kruidnagel in de Walstraat in Deventer. Maar je kunt het ook via internet bestellen: https://www.zechsal.nl/zechsal-originals/magnesium-olie.html Op deze site is ook nog meer informatie te vinden over Magnesium.

 

Waar komt Zechsal magnesium vandaan?

Zechsal magnesium wordt gewonnen in Tripscompagnie, een plaatsje vlakbij Veendam. Hier werd in 1982 begonnen met het winnen van een unieke zoutlaag uit de Zechstein zee. Een zee die 250.000 jaar geleden is ingedroogd.
De bron bij Tripscompagnie bestaat hoofdzakelijk uit magnesiumchloride. In de hele wereld zijn er circa 10 van dergelijke bronnen die in exploitatie zijn. De bron in Tripscompagnie is erkend als de zuiverste (vrij van vervuiling) en het hoogst geconcentreerd.

 

Magnesium in voeding

Je vindt magnesium in bladgroente, noten, peulvruchten, zaden en pitten, tofu, vette vis, banaan, pure chocola, avocado en gedroogde vijgen. In biologische, of nog beter biologisch dynamische voeding zit meer magnesium dan in gangbare voeding.

error: Content is protected !!