Een filmpje op YouTube maakte mij (nog meer) bewust van de bijzondere werking van magnesium. Magnesium heeft namelijk een heel belangrijke functie in het lichaam, het is bijna net zo belangrijk als zuurstof en water en is betrokken bij wel 360 processen in ons lichaam! Bekijk het filmpje op: https://www.youtube.com/watch?v=5guQwhRhV60
Strekking van het filmpje:
In de cellen in ons lichaam zit magnesium opgeslagen. Rondom de cel zit calcium. Wanneer de cel getriggerd wordt door actie, bijvoorbeeld wanneer je een spier aanspant, dringt calcium de cel binnen. Hierdoor spant de spier aan. Om de spier weer te ontspannen ‘duwt’ de magnesium de calcium uit de cel. En dat is een continu proces, een soort ademhalen van de cel door de werking van magnesium en calcium.
Wat gebeurt er nu wanneer het magnesiumgehalte in de cel te laag is? Dan is er een gebrek aan capaciteit om alle calcium uit de cel te duwen. Er blijft dan calcium achter in de cel en dit zorgt ervoor dat de cel in rust toch niet volledig ontspant. Er ontstaat zo een ‘onrustige cel’. Deze onrust in de cel vertaalt zich bijvoorbeeld in een te hoge spierspanning, geïrriteerdheid, slaapproblemen, hoofdpijn en op termijn kan het leiden tot serieuze gezondheidsklachten.
Magnesium voor ontspannen en soepele spieren en sterke botten
Magnesium helpt de spieren dus te ontspannen. En dan hebben we het niet alleen over de bewegingsspieren maar ook over het hart (wat één grote spier is) en het glad spierweefsel rondom de organen zoals de maag, darmen, blaas en luchtwegen. En omdat een te hoge spierspanning doorwerkt op het zenuwstelsel, helpt een goede magnesium-balans ook om het zenuwstelsel rustiger te maken. Je kunt je dus voorstellen wat magnesium doet met je bloedsomloop, je vertering, de helderheid in je hoofd, je humeur en niet te vergeten met je slaap.
Daarnaast zet magnesium een enzym om dat nodig is om nieuw bot te vormen. In combinatie met vitamine D zorgt het voor een betere calcium opname, het slikken van een vitamine D3 supplement is daarom ook aan te raden. (Het beste is om hiervoor wel eerst te laten testen hoe het met je vitamine D niveau is. Je kunt hiervoor naar je huisarts gaan maar je kunt ook online een test aanvragen bijvoorbeeld bij www.grassrootshealth.com waar ze ook wereldwijd onderzoek doen naar het belang van vitamine D maar je kunt ook voor een Nederlands testlab kiezen bijvoorbeeld https://www.perfectlab.nl/product/premium-health-check/. Let erop dat de waarde die gemeten wordt een serum waarde 25(OH)D is. De vit. D serumwaarde moet ongeveer tussen de 125 nmol/ltr en 175nmol/ltr zijn.)
Magnesium zorgt er ook voor dat de botstructuur ‘taai’ wordt. Veel mensen denken dat je extra calcium moet slikken voor sterke botten of om Osteoporose te voorkomen maar de meeste mensen krijgen al meer dan genoeg calcium binnen door de grote hoeveelheid zuivel (en andere producten zoals koekjes en pakjes en zakjes voor maaltijden) die wij hier in Nederland gewend zijn te gebruiken. Maar als er te weinig magnesium in de botten aanwezig is in verhouding met calcium dan breken je botten sneller, net als een krijtje, magnesium is als een soort lijm die het bot minder poreus maakt.
Het gebruik van magnesium
Magnesium neemt het beste op via de huid. Daarom is het aan te raden om magnesiumolie te gebruiken. Dagelijks de onderrug, buik, onder de voeten en andere plekken die voor je gevoel gespannen zijn (benen, armen, nek, schouders) insmeren met magnesiumolie zorgt ervoor dat het magnesiumgehalte in de cellen weer op pijl komt en blijft. Na het insmeren wel even je handen wassen want het is niet fijn als het in je ogen komt. Je kunt eventueel ook nog 2x per week een kwartier een magnesium-voetenbadje gebruiken (lauwwarm water met een flinke hand magnesiumvlokken) of als je een bad hebt en veel last hebt van spierspanning, toevoegen aan het badwater. Heerlijk ontspannend na een dag hard werken!
Geeft magnesium een sterke reactie op de huid, dan kun je magnesium serum gebruiken of overwegen om magnesium druppels in water te drinken. Doe iedere dag een paar druppels in een bidon met water en neem af en toe een slokje door de dag heen. Houd het water even in de mond zodat het via het slijmvlies kan opnemen. In het begin kan de smaak even wennen zijn. Magnesium druppels zijn beter dan pillen omdat in pillen veel ‘niet lichaamseigen stoffen’ zitten zoals bv. vulmiddel en kleurmiddel. En omdat een pil door het maag-darmstelsel moet, wordt het minder goed opgenomen.
Hoeveel magnesium?
Je genetische aanleg speelt een rol in hoeveel je lichaam aan magnesium verbruikt. En heb je stress, sport je vaak/intensief, gebruik je medicijnen of heb je gezondheidsklachten, dan heeft je lichaam meer magnesium nodig dan normaal.
Gemiddeld heeft een volwassene per dag 300 tot 700 mg magnesium nodig, mannen iets meer dan vrouwen. (We krijgen slechts 50 tot 100 mg binnen via voedsel.) Aanbevolen hoeveelheid magnesium per dag is ongeveer 420 mg voor mannen v.a. 18 jaar en 320 mg voor vrouwen v.a. 18 jaar.
Wat wil dit zeggen voor het gebruik van magnesiumolie?
Geadviseerd gebruik: dagelijks 1 spray per 10 kg lichaamsgewicht. Dus weeg je 60 kg gebruik dan 6 x 1 = 6 sprays per dag. Vermoed je dat je een magnesium tekort hebt? Gebruik dan 2 sprays per 10 kg lichaamsgewicht. Dus weeg je 60 kg gebruik dan 6 x 2 = 12 sprays per dag. 7 sprays = ca. 2 ml = ca. 210 mg elementaire magnesium. Dus 1 spray= ca. 30 mg elementaire magnesium. Houd er rekening mee dat je door je voeding ongeveer 50-100 mg per dag magnesium naar binnenkrijgt. Maximale hoeveelheid van 23 sprays per dag niet overschrijden zonder een deskundige te consulteren. (bron: regenesis-magnesium.nl)
Kun je te veel magnesium binnenkrijgen?
Nee, je kunt niet snel te veel magnesium binnenkrijgen omdat het een mineraal is dat bij heel veel processen in je lijf betrokken is en constant aangevuld moet worden. Het lichaam gebruikt de magnesium binnen 24 tot 36 uur en een eventueel overschot scheid je weer uit.
Welke magnesium kun je het beste gebruiken?
Gebruik een zuivere vorm van magnesiumolie, dus zonder toevoegingen. Dat is best lastig te krijgen maar er is een bedrijf in Nederland dat zuivere magnesium verkoopt die ook ecologisch verantwoord gewonnen wordt: www.regenesis-magnesium.nl.
Magnesium in voeding
Natuurlijk nemen we magnesium op uit het voedsel dat we eten maar daarin moeten we uitgaan van een chronisch tekort. Dit heeft ermee te maken dat de bodem waar onze gewassen op groeien tegenwoordig grotendeels uitgeput is en deze vervuild is en er daardoor weinig mineralen meer in de bodem zitten.
Je vindt magnesium in bladgroente, noten, peulvruchten, zaden en pitten, tofu, vette vis, banaan, pure chocola, avocado en gedroogde vijgen. In biologische, of nog beter bio-dynamische voeding zit meer magnesium dan in gangbare voeding.
Disclaimer: Deze informatie is opgemaakt uit eigen onderzoek en het is niet uitgesloten dat het fouten bevat of onvolledig is. Je draagt zelf de verantwoordelijkheid voor het toepassen van bovenstaande adviezen.