Op de eerste plaats is het heel belangrijk dat je na een behandeling goed naar je lichaam luistert. Hiermee ondersteun je het herstelproces. Het is het beste als je op de dag van de behandeling verder geen of zo min mogelijk andere afspraken hebt, zodat je eventueel wat extra rust kunt nemen.
Na een behandeling kun je moe zijn, verlichting van je klachten ervaren of juist wat meer ongemak. Dit zijn allemaal signalen dat het lichaam aan het werk is om spanningen los te laten. Het lichaam geeft hiermee aan dat het in beweging is gekomen, zie het dus als een positief teken!
Wat te doen met sporten en bewegen in een fase van herstel
Het is beter niet (intensief) te sporten in de tijd dat je Body Stress Release ondergaat. Sporten kan ontspannend zijn maar het lichaam moet hier ook altijd van herstellen. De energie die naar het herstel van het sporten gaat, kan dan niet gaan naar het herstelproces waarmee je met BSR bezig bent. Wandelen en fietsen zijn wel uitstekende manieren om jezelf fit te houden maar houd ook hierin je grens in de gaten. Doe het vanuit ontspanning, niet om te presteren.
Ondersteun je lichaam in het traject wat je met Body Stress Release gaat
Tijdens dit traject gaat jouw lichaam aan de slag met de informatie die het door middel van de releases heeft gekregen. Dit betekent dat van de energie die het lichaam ter beschikking heeft, er nu een groter deel naar herstel gaat. Hoe meer energie daarvoor beschikbaar is, hoe beter en sneller je herstelt. Jij kan het lichaam hierin ondersteunen. Vraag jezelf af hoe je ervoor kunt zorgen dat je niet overbelast raakt. Alles wat stress oplevert en niet door het lichaam verwerkt kan worden, zal namelijk opgeslagen worden als bodystress.
Waar moet je aan denken? Hier een paar suggesties, bijvoorbeeld:
- Kijk eens goed naar je agenda: zijn er dingen die op dit moment wellicht niet echt nodig zijn? (Inclusief de ‘leuke’ dingen die je ‘er even bij doet’ zoals klassenmoeder zijn, trainen van het jeugdelftal van je kind, een vrijwilligersbaantje, verjaardagen, gewoontes van uitgaan, etc.)
- Kijk ook eens of bepaalde gewoontes anders kunnen, bijvoorbeeld als je iedere dag boodschappen doet, zou dit ook 1 of 2x per week kunnen? Of als je ’s morgens altijd aan het haasten bent: waarom niet 10 minuten eerder opstaan?
Waar bij jou de irritatie zit, ligt een kans voor verandering! - Het is belangrijk dat je een goed evenwicht tussen inspanning en ontspanning vindt. Probeer daarvoor ruimte tussen je activiteiten te creëren en een moment van rust te nemen. Ga dus niet alsmaar door, dat zorgt voor een teveel oplopen van bodystress dat het lichaam aan het eind van de dag weer moet verwerken.
- Misschien is er iets in je gedrag wat met een kleine aanpassing voor minder stress kan zorgen. Bijvoorbeeld hoe je in de auto zit. Erger jij je altijd aan de auto voor je als deze te langzaam gaat? Waarom dit moment niet gebruiken om zelf óók even te vertragen? Je zult namelijk niet eerder aankomen door je eraan te storen 😉
- En hoe ga je om met social media? Kijk je ieder moment dat je rustig op de bank zit op je telefoon? Het voelt misschien vreemd maar als je ervoor kiest om dit bewust niet te doen (maar in plaats daarvan bv. even uit het raam te staren), is dat het begin van een verandering in je gewoontes.
- Wellicht is het ook interessant eens naar je voedingspatroon te kijken. Zonder dat je het in de gaten hebt kan bepaalde voeding veel energie vragen. In het algemeen is dat: suiker (of suikervervangers!) en alles waar suiker in zit, zoals bv. frisdranken, koekjes, snoep maar ook in heel veel andere voedingsmiddelen waarvan je het niet verwacht (zie etiket), alcohol en een te veel aan vet, koolhydraten of koffie. Het kan ook zijn dat bepaalde voeding specifiek voor jou lichaam te belastend is. Bijvoorbeeld brood of melkproducten, kaas, chocola, tomaten, enz. Ben je moe of heb je regelmatig last na het eten van een bepaald product? Het is interessant om dit dan eens te onderzoeken door bijvoorbeeld twee weken dit product niet te eten en dan te kijken of er verandering optreedt (meer energie, rustiger gevoel in je lichaam, betere stoelgang, minder maagklachten, betere nachtrust, etc).
- Neem je bewegingspatroon eens onder de loep. Er is al gezegd dat intensief sporten in deze fase van het herstel af te raden is omdat dit te veel herstellend vermogen kost. Bovendien zijn de spieren vaak nog te gespannen en dat zorgt ervoor dat je sneller geblesseerd kan raken. Het is beter om te wandelen en/of te fietsen want daarmee kun je goed je eigen grenzen in acht houden.
- Zorg wel dat je genoeg beweegt, liefst in de natuur. Blijf daarin binnen je grenzen van pijn, energie of belastingsmogelijkheid. Zoek je grens hierin op en blijf er vervolgens net onder 😉
- Soms is het lastig om genoeg te bewegen als je een baan hebt waarbij je de hele dag op een stoel achter de computer zit. Omdat dit behoorlijk belastend voor het lichaam is, is het goed om ieder uur op te staan en even rond te lopen (gebruik je timer op je telefoon). Het is namelijk belangrijk dat het lichaam even een andere houding kan aannemen. Een paar minuten kan al schelen. En sla je pauze niet over! Ga buiten een frisse neus halen en neem je collega’s mee, ook voor hun is het goed 😉
- Besluit wanneer je ’s avonds stopt met appen, mailen, Netflixen, etc. (advies: minimaal een uur voor je naar bed gaat) en wacht niet tot je doodmoe bent en daardoor alweer later dan je wilde naar bed gaat. Doe in het laatste half uur voor het slapen gaan een avondwandelingetje, doe wat Mindfulness-, ademhalings- of ontspanningsoefeningen of overdenk de dag terwijl je gewoon rustig in een stoel zit. Dit scheel in de verwerking van de dag die dan niet meer in bed hoeft plaats te vinden en waardoor je sneller in slaap kunt vallen.
- Verwen jezelf af en toe met TIJD… Ervaar eens hoe lang een avond duurt wanneer je de tv uitzet, je laptop dichtklapt en je telefoon weglegt. Zo kan er ruimte ontstaan bv. voor een spelletje met je kinderen, een fietstochtje in de avondzon of een fijn gesprek met je partner of om met een goed boek weg te kruipen op de bank of een oude hobby op te pakken… Je focus ligt dan echt even ergens anders en je hele systeem kan hierdoor ontspannen en dat werkt door in je hele welzijn.